Turizam je jedna od najvećih industrija na svetu.


Gangnam style turizam

PSY2Svake godine turističke organizacije svetskih destinacija osmišljavaju kampanje kojima će najbolje predstaviti svoju zemlju, gradove ili atrakcije i privući (nove) posetioce. Zadatak sam po sebi ni malo lak. Kampanje se moraju prilagoditi savremenim turistima koji su sve obrazovaniji, zahtevniji, znatiželjniji, samostalniji… Treba sve prikazati na zanimljiv način i podstaći na akciju, na dolazak.

Nije više dovoljno napraviti video u kojem će se prikazati par lepih slika i reći par lepih reči. Turisti žele iskustvo, doživljaj. Ne žele da budu samo posmatrači, već i učesnici. Nisu više naivni, znaju šta je marketing. Više nego ikada do sada, čoveku je bitan čovek. Bitno je čuti tuđe mišljenje i reći svoje. Bitna je komunikacija, interakcija.

Istraživanja pokazuju da su najuspešnije kampanje upravo one koje nude neku vrednost (koje informišu ili uče) i one koje povezuju ‘posmatrače’ (navode na komunikaciju, na razmenu mišljenja, znanja ili na neki drugi vid angažovanja). A ukoliko takvu kampanju vodi neka poznata ličnost uspeh je zagarantovan.

Imajući u vidu sve napred navedeno, turistička organizacija Koreje je ove godine kao promotivno lice za svoju kampanju angažovala izvođača planetarnog muzičkog hita Gangnam style. Zašto i kako je muzičar Psy za izuzetno kratko vreme postao neverovatno popularan ostaje nedoumica i za veliki broj svetskih marketinških stručnjaka koji se bave ovim fenomenom. Spot za pesmu Gangnam style koji je postavljen na YouTube kanal u julu prošle godine, u ovom trenutku ima više od milijardu i 700 miliona pregleda! Čuveni ples se igrao u Beloj kući, na sportskim terenima, u velikim svetskim kompanijama..

gangnam style turizamNa slici: lutke sa likom poznatog repera, generalni sekretar UN i Psy, Novak Đoković i Serena Williams igraju uz Gangnam style, Psy sa izvršnim direktorom Googla

Turistička organizacija Koreje je na osnovu istraživanja došla do podatka da su na odluku o poseti Koreji na čak 86% posetilaca uticale reklamne kampanje. Za potrebe ovogodišnje turističke kampanje Koreje, Psy je snimio nekoliko spotova u kojima uči gledaoce o kulturi, šopingu, hrani, običajima i turističkim atrakcijama Koreje. Na sajtu ibuzzkorea.com pokrenuta je nagradna igra za sve one koji su delili svoje znanje o korejskoj kulturi. Za najsrećnije, tj. najvrednije učesnike pripremljeno je sedmodnevno putovanje po Koreji – Wiki Korea Tour. Doživljaj će upotpuniti i druženje sa poznatim Korejcima. Kampanja je naravno, proširena i na društvene mreže.

Angažovanje poznatih lica u promociji turizma daje na publicitetu kampanjama koje u suprotnom možda i ne bi bile (toliko) primećene. Veliku pažnju je, 2011. godine, privukla reklama u kojoj čuvena britanska glumica Džudi Denč govori o zamku Hever u Kentu u jednoj od kampanja Visit Britain.

Nedavno je objavljeno istraživanje o tome kako posete poznatih određenim destinacijama utiču na povećanje broja turista u destinaciji. Tako je Madona donekle zaslužna za rast turizma u Malaviju (broj turista se u ovoj siromašnoj afričkoj zemlji, navodno, povećao za 181%), dok je Anđelina Žoli uticala na to da se u Kambodži poveća broj turista za čak 400% i to zahvaljujući svom angažovanju u lokalnoj zajednici kao i usvajanju dece.

Našu zemlju je posetio veliki broj slavnih ljudi, umetnika, naučnika, glumaca, državnika, što je nedovljno iskorišćeno u turističkoj (i drugoj) promociji Srbiji. Različit je bio povod njihovog dolaska. Vrlo često su dolazili zbog velikih kulturnih događaja koji su se održavali u Srbiji poput FEST-a, Radosti Evrope, Oktobarskih susreta pisaca, BITEF-a i drugih… Preporučujem sjajnu knjigu Radovana Popovića – Slavni gosti Srbije 20. veka, koja govori o poznatim i uspešnim ljudima koji su sa raznih strana sveta dolazili u Srbiju.

U našoj i susednim zemljama sada ponovo gostuju svetski poznati glumci (Monika Beluči snima ‘Ljubav i rat’, Pirs Brosnan je nedavno završio snimanje filma ‘Novembar man’, a Selma Hajek započinje snimanje filma ‘Everly’). Da li će njihovo gostovanje ili kadrovi naše zemlje u tim filmovima uticati na povećanje broja turista, vreme će pokazati. Do tada, svaku priliku koja se ukaže potrebno je iskoristiti na najbolji mogući način. U promociji.

Slika sa priloženim tekstom objavljena na Facebook stranici hotela Square Nine.

Mr. Pierce Brosnan in Square Nine hotel Thank you Mr. Pierce Brosnan being part of the Square Nine family. You shall be missed.

U turističke svrhe takođe nedovoljno koristimo činjenicu da je na našim prostorima živeo ili živi značajan broj svetski poznatih i zanimljivih ljudi. Upravo oni koji su ostavili trag u umetnosti, kulturi, prosveti, sportu ili nekoj drugoj oblasti imaju najveći uticaj na kreiranje identiteta jedne destinacije i na najbolji način je promovišu. Tako je na Majorci pokrenuta turistička tura sa obilascima, za život i karijeru, najznačajnijih mesta Rafaela Nadala, a u Argentini tura ‘Leo Mesi’ koja uključuje posetu kući u kojoj je živeo i igralištu na kojem je napravio prve fudbalerske korake čuveni napadač Barselone. Novak Đoković je, na primer, 2011. godine dobio Turistički cvet, specijalnu nagradu van konkurencije za promociju Srbije, ali Srbija još uvek nema sličnu turističku turu za obožavaoce najboljeg tenisera sveta…

Istina je da je čovek sve više u centru pažnje. Svaki čovek. I onaj koji nudi i promoviše i onaj koji posmatra i konzumira.

Expedia UK je nedavno promovisala vrlo zanimljivu kampanju sa akcentom na društvene prednosti putovanja, iz ugla običnog čoveka. I bez slika plaža, mora, gradova, uz malu dozu humora pomenute destinacije su predstavljene na najbolji način i to u svakodnevnim svima bliskim životnim situacijama. Kampanja je odlično prihvaćena i već je počela da daje prve rezultate na tržištu Velike Britanije.

 


Grupna kupovina grupnih putovanja

[U susret turističkoj sezoni] Grupna kupovina grupnih putovanjaNedovoljno razvijena kultura putovanja uticala je na to da naši turisti nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i obavezama tokom putovanja. Turistička inspekcija je stoga prošle godine objavila preporuke koje treba imati u vidu kada se planira putovanje. U njima je objašnjeno na šta treba obratiti pažnju pre ugovaranja, tokom ugovaranja i prilikom realizacije turističkih putovanja (dostupno na sajtu resornog ministarstva, na linku Kako putovati.

U jednom od dokumenata pomenuta je i prodaja putem, kako su tamo nazvani, grupnih sajtova (misli se na sajtove za grupnu kupovinu, tj. sajtove koji omogućavaju kupovinu proizvoda i usluga po definisanim popustima).

Sajtovi za grupnu kupovinu nisu novost. Ovaj svetski trend (poznat i kao Social Shopping) koji se bazira na ekonomiji obima, vrlo brzo se odomaćio u našoj zemlji, toliko da je nemoguće pobrojati sajtove koji se danas time bave (po mom istraživanju, u Srbiji ih je više od 40!).

Prodaje se sve, od igle do lokomotive, pa i turistički aranžmani. Evidentan je veliki broj problema koji može nastati kupovinom turističkih aranžmana na ovaj način, ali i veliki broj kupaca sa negativnim iskustvima.

Najbolje je sve objasniti kroz primer*

[*Priča koja sledi odnosi se, pre svega, na turiste koji aranžmane na sajtovima za grupnu kupovinu kupuju u jeku sezone, mada i u drugim slučajevima treba biti obazriv.]

U teoriji:

Na nekom od sajtova za grupnu kupovinu ugledate ponudu po vrlo primamljivoj ceni (popusti nekada idu i do 70%!). Prevoz, smeštaj sa nekoliko noćenja po ceni mnogo nižoj od redovne cene u ponudi turističke agencije. Kakva prilika! Prijavite se, naravno. Uplatite novac na račun sajta grupne kupovine, preuzmete vaučer(e), u agenciji potpišete ugovor o putovanju i putujete!

U praksi:

Pa, recimo samo, da su moguća različita iznenađenja. Ono što potencijalni turisti ne znaju jeste da različiti servisi za grupnu kupovinu funkcionišu na različite načine. Ponuda sa popustom može biti ograničena vremenom, a može biti ograničena i brojem prodaja. Kada je ponuda ograničena brojem prodaja, nakon prodaje određenog, ograničenog broja sedišta u autobusu i određenog, ograničenog broja soba u hotelu, prodaja se zaustavlja i ponuda se smatra uspelom. Ponavljam, ograničenog broja sedišta u autobusu i ograničenog broja soba u hotelu.

Ograničenost kapaciteta i vremenska ograničenost su osnovne karakteristike ove vrste proizvoda za razliku od nekih drugih proizvoda/usluga. Vaučeri za feniranje u frizerskom salonu ili za kapućino i kolač po izboru, u nekom od kafića, mogu se iskoristiti i neki drugi put, ukoliko u salonu ili kafiću danas nema mesta. Vaučeri sa popustima na putovanja mogu se iskoristiti samo u naznačenom terminu.

za grupnu kupovinu

Sve je mnogo komplikovanije, ukoliko je ponuda na sajtu za grupnu kupovinu, ograničena vremenom.

To znači da agencija sa sajtom zaključuje ugovor o prodaji na određeni period, na primer na 7 dana. Niko ne može predvideti kakva će prodaja biti za tih 7 dana, jer „ljudi su promenljiva kategorija“. Za tih 7 dana može biti prodat 1 aranžman i ponuda neće uspeti, a može ih biti prodato 100 i ponuda će uspeti. Uspeće, ali možda ne za sve one koji su se prijavili, jer su kapaciteti ograničeni! Agencija možda ima samo 70 mesta. Kada se prodalo tih 70 mesta, agencija nije mogla da zaustavi prodaju na sajtu za grupnu kupovinu, jer se obavezala ugovorom da će ponuda trajati 7 dana. Oni koji su uplatili prvi, otputovaće, a oni sa manjkom sreće će morati da budu fleksibilni. Mogu zahtevati da im se vrati novac ili doplatiti (često do redovne cene) za putovanje u nekom drugom terminu (na šta turisti ne pristaju, jer se, pre svega, osećaju prevareno. Ako cena nije problem, problem mogu biti fiksni termini godišnjih odmora).

Agencija će pokušati da ubedi kupca vaučera da se odluči za neku drugu ponudu, samo da ne bi tražio povraćaj novca, jer ona time dolazi u sukob sa sajtom za grupnu kupovinu zbog ugovora kojim se obavezala da će svakom kupcu vaučera obezbediti mesto u navedenom hotelu, u navedenom terminu, pod uslovima navedenim u ponudi.

Ima li agencija pravo da traži doplatu za putovanje u drugom terminu? Koja su prava turiste, a koja agencije? I ko je tu uopšte u pravu? Iz prakse znam da u ovakvim slučajevima ni turistička inspekcija ne zna kako da reaguje.

U dokumentu navedenom na početku ovog posta objašnjeno je da u pogledu odgovornosti agencije i prava putnika nema nikakve razlike bez obzira na to na koji način je turističko putovanje ponuđeno na prodaju (u poslovnici agencije, sajtu agencije ili sajtu za grupnu kupovinu). Iako vrše ulogu posrednika u prodaji turističkog aranžmana, sajtovi za grupne kupovine, pred zakonom se ne smatraju posrednicima. Oni vrše prodaju turističkih aranžmana, ali nemaju obavezu da uruče putniku program putovanja ni opšte uslove putovanja organizatora putovanja. Pored toga, informacije o aranžmanima pružaju njihovi zaposleni, dakle, oni koji za to nisu obučeni i često, ni o tome dovoljno informisani i to najčešće kroz komentare na stranici ponude. Dakle, pismenim putem. Ipak ni to ih ne obavezuje.

Turisti tako ostaju bez putovanja za koje su se na vreme prijavili, koje su platili, za koje imaju vaučer i ne znaju kome i da li da se (po)žale. Kako ne znaju koja su njihova prava, a agencija i sajt za grupnu kupovinu prebacuju odgovornost poput teniske loptice, turisti se često odlučuju da idu linijom manjeg otpora i prihvate bilo kakvo rešenje. Razvoj situacije dalje zavisi samo od njihove upornosti i snalažljivosti. Jedan lep trenutak kakav je priprema za putovanje, pretvara se u ružno iskustvo.

SAVET —–> Bolje sprečiti nego lečiti:

—-> pre bilo kakve uplate treba se raspitati o putovanju, o svim elementima programa putovanja, opštim uslovima putovanja, načinima rezervacije i uplate koji omogućavaju popust (o mogućnosti predrezervacije pre uplate, npr), ali ne putem sajta za grupnu kupovinu već kod organizatora turističkog putovanja, jer jedino organizator ima tačne i potpune informacije,
—-> treba se raspitati i o iskustvima koja su imali oni koji su putovali posredstvom te turističke agencije. Ukoliko sa tom agencijom nikada niste želeli da putujete (iz Vama poznatih razloga) zašto bi ste to činili sada kada je putovanje na popustu? Putujte sa proverenim agencijama i posredstvom proverenih sajtova za grupnu kupovinu. Prethodno pozitivno iskustvo je najbolja preporuka,
—-> razmislite i o tome da li usluge koje kupujete imaju realnu cenu, ukoliko se mogu prodavati i sa tako velikim popustima.

Tekst nije napisan sa željom da se smanji broj kupovina turističkih aranžmana putem ovakvih sajtova, već da se skrene pažnja na propuste koji postoje u zakonu. Putujte i štedite, ali budite obazrivi! Ako ne cenite svoje vreme i svoj novac niko ih drugi neće ceniti.